162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, asteroit çarpması durumunda alınacak önlemleri halka duyurmak amacıyla Aralık 2016’da aldığı kararla her yıl 30 Haziran’ı “Dünya Asteroit Günü” ilan etti.

NASA’nın 2025 Haziran verilerine göre, Dünya’ya yakın asteroitler arasında şimdiye kadar toplam 38.478 adet belirlendi, bunlardan 873’ü 1 kilometreden büyük, 11.294’ü ise 141 metreden büyük olarak kaydedildi.

Son 365 gün içinde Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın geçen asteroit sayısı 162’ye yükselirken asteroit gözlem sayısı neredeyse 500 milyona ulaştı.

NASA, her hafta 30 ila 50 yeni asteroit keşfederken, şu anda Dünya’ya doğru ilerleyen büyük bir asteroit bulunmamakla birlikte, durumun değişebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, potansiyel tehlike oluşturan asteroitlerin sadece yaklaşık yüzde 40’ının tespit edildiğine dikkat çekiyor.

“2024 YR4” Adlı Asteroit Ay’a Çarpabilir

ESA’nın 17 Haziran 2025 tarihli açıklamasında, “2024 YR4” adlı asteroidin 2032’de Ay’a çarpma olasılığının yüzde 4,3 olduğu belirtiliyor.

Şili’nin Rio Hurtado kentinde bulunan Asteroit Karasal Darbe Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskobunda 27 Aralık 2024’te yapılan asteroid keşfinden kısa bir süre sonra otomatik uyarı sistemleri, 22 Aralık 2032’de Dünya’ya çarpma ihtimali olduğunu tespit etti.

53 ila 67 metre çapında olan “2024 YR4” adlı asteroidle ilgili elde edilen son verilere göre, 22 Aralık 2032’de Ay’a çarpma ihtimali yüzde 4 olarak belirlendi.

Asteroitin uzaklığı nedeniyle daha fazla incelenemeyeceği için, bu olasılık, Haziran 2028’de tekrar görünene kadar sabit kalacak.

Asteroit Keşfinde Yeni Teknolojilere Odaklanma

ESA, 20-21 Mayıs tarihlerinde kullanılmaya başlanan Flyeye teleskobunun, asteroitleri daha hızlı ve hassas bir şekilde takip edebileceğini duyurdu.

NASA’nın Eylül 2027’de fırlatmayı planladığı “NEO Surveyor” adlı yeni nesil kızılötesi teleskop ise 140 metreden büyük cisimleri daha erken tespit etme amacıyla geliştirildi.

Ayrıca, NASA’nın 2022 yılında gerçekleştirdiği Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART), bir asteroitin yörüngesini başarılı bir şekilde değiştirerek çarpma riskini önleme konusunda tarihi bir başarı elde etti. ESA, bu başarıyı değerlendirmek amacıyla geliştirdiği Hera uzay aracını 2024 Ekim ayında fırlatarak DART’ın hedef aldığı asteroit sistemini detaylı bir şekilde incelemeye başladı.

2025’in Parlak Asteroitleri

ABD’nin Georgia, Güney Carolina, Tennessee, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde 26 Haziran’da tespit edilen bir asteroit parçası, gündüz saatlerinde atmosfere girerek büyük bir patlamayla infilak etti. NASA Meteoroit Çevre Ofisi yöneticisi Bill Cooke, gücünün yaklaşık 20 ton TNT’ye eşdeğer olduğunu belirtirken, patlama bazı bölgelerde binaların sallanmasına ve bir evde hasara neden oldu.

Aralık 2024’te Van ve çevresinde yaklaşık 1 metre çapındaki bir asteroit atmosfere girdi. Gece saatlerinde gökyüzünde parlak bir ışık yayan meteorun atmosfere girişi sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

NASA ve uluslararası gökbilim gözlem ekipleri tarafından izlenen “2025 EW1” adlı asteroit, 6 Mart’ta Dünya’ya en yakın konuma geldi. Dünya’ya yaklaşık 820 bin kilometre uzaklıkta olan asteroit, gökbilimciler için önemli bir gözlem fırsatı sunarak araştırmacılara gelecekteki potansiyel tehlikelere karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağladı.

21 Mayıs’ta ise yaklaşık 37 metre çapındaki “2025 DT2” adlı asteroit, Dünya’nın 115 bin kilometre yakınından geçti.

Related Posts

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

Yıldırım’da yaz spor okulları başlıyor

Yıldırım Belediyesi, 4-14 yaş arası çocukla gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimi için yaz ayları boyunca 17 branşta yaz spor okulu düzenliyor.4 dönem halinde faaliyet gösterecek yaz spor okulu 23 Haziran’da başlıyor.

Kazaları azaltacak devrim niteliğinde yenilik: Araçlara ‘yeşil ışık’ geliyor

Trafik kazalarını azaltmak amacıyla sürdürülen çalışmalara bir yenisi eklendi. Bilim adamları, araçların önüne yerleştirilecek ek bir yeşil ışık sisteminin kaza riskini önemli ölçüde düşüreceğini ortaya koydu.