Kocaeli Üniversitesinden Kamikaze Dron Tehdidine Çözüm

Kocaeli Üniversitesinden 28 öğrenci, kamikaze dron (gezici mühimmat) tehdidine karşı sistem geliştirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 2017 yılında kurulan Kılavuz Koustech takımı, ürettikleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile geçen yıl TEKNOFEST Adana kapsamında düzenlenen “Savaşan İHA” yarışmasında birinci oldu.

Takım, Türkiye’deki yarışmalarda elde ettikleri başarıların yanı sıra ABD’de katıldıkları AUVSI SUAS yarışmasında finalist olma başarısı gösterdi.

TEKNOFEST ödülünün ardından çalışmalarına ara vermeyen ekip, belediye bünyesindeki Kılavuz Teknoloji Merkezinde kamikaze dronların havada imhasına yönelik sistem üzerinde çalışmaya başladı.

Ekip tarafından prototipi üretilen “sürü avcı İHA” sisteminin test aşamasının tamamlanmasının ardından ticarileştirilmesi hedefleniyor.

“Savunma sanayisine katkı sağlayacak şirketleşme hayalimiz var”

Kılavuz Koustech takımında kontrol ve güdüm sistemlerinden sorumlu Akif Akbaş, AA muhabirine, TEKNOFEST’te elde ettikleri başarının kendilerini gururlandırdığını ve motive ettiğini söyledi.

Takım olarak avcı İHA’lar üzerine çalıştıklarını belirten Akbaş, “Rusya- Ukrayna Savaşı’nda görüldüğü gibi çok büyük ve pahalı sistemler yerine artık daha ucuz, maliyeti düşük sistemler kullanılıyor. Biz de bunları FPV değil de otonom hale getirmeye çalışıyoruz. Kontrol ve güdüm algoritmaları üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Akbaş, avcı İHA’ların, savunma sistemi olduğunu dile getirerek, “Çok ucuz dronlar, milyon dolarlık tankları imha edebiliyor. Biz de kamikaze dronları havada imha edebilecek sistemler geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun üzerine AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Prototipi geliştirilen sistemle ilgili testlerin devam ettiğini anlatan Akbaş, “Önümüzde bir yol haritamız var. Bunun fikri süreci uzun yıllardır var. Takımızdan çıkan 3 şirket var. Onların izlediği yoldan giderek bizim de savunma sanayisine katkı sağlayacak şirketleşme hayalimiz var.” ifadelerini kullandı.

Haberleşme ekip lideri Kerem Yiğit Saran da daha önce de avcı İHA’lar üzerine TÜBİTAK projesi hazırladıklarını, bu konuda sürü kabiliyeti geliştirme hedefinde olduklarını kaydetti.

Saran, “Savaşan İHA kategorisinde yarıştığımızda bir vuruşu simüle ediyorduk. Biz, artık ‘4 saniye kilitlenebiliyoruz, neden onu havada vurmuyoruz?’ dedik. Bu sebeple bu yıl sürü halinde hareket ederek İHA’yı bulup imha eden sistemler üzerine çalışmaya başladık.” diye konuştu.

Related Posts

İngiltere Başbakanı ABD ile yeni anlaşmayı değerlendirdi

ABD ile İngiltere arasında ek gümrük vergileriyle ilgili yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Donald Trump anlaşma için, “ABD’nin en değerli müttefiklerinden biriyle çığır açan bir ticaret anlaşması duyurmaktan heyecan duyuyorum …

Almanya’nın yeni şansölyesi ülkede ‘ulusal acil durum’ ilan etti! Avrupa’da yeni kriz

Welt gazetesinin haberine göre Merz, Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın 72. maddesini devreye sokmak istiyor. Merz seçim kampanyasında verdiği vaadi yerine getirmek amacıyla, ülke sınırlarını kalıcı olarak kontrol altına almak istedi …

En büyük bankaları seçiyorlar… ‘Bir ülkede başladı, tüm dünyaya yayılabilir’

ABD’de birçok eyalette vatandaşlar, büyük bankaların adını kullanan yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle karşı karşıya. Polis, bu sahtekârlıkla ilgili olarak kamuoyunu dikkatli olmaları yönünde uyardı. Uzmanlar ise bu yöntemin diğer ülkelere de yayılabileceği konusunda uyardı.

Almanya Başbakanı Merz, sığınma politikasında “ulusal acil durum” ilan etti

Almanya Başbakanı Merz, sığınma politikasında “ulusal acil durum” ilan etti

İasos Antik Kenti’ndeki liman projesi ÇED olumlu raporu iptal edildi

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İasos Antik kenti’nde yapılması planlanan İasos Yat limanı ve Çekek Yeri projesinin ÇED Olumlu Raporunu mahkeme tarafından iptal edilmesi sevinçle karşılandı.

Katoliklerin yeni lideri belli oldu

Ayrıntılar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir