Vücudumuzun hangi parçalarına ihtiyacımız yok?

Vücutlarımız birer evrim müzesi gibi. İki ayak üzerinde yürüyoruz çünkü ortak atalarımızdan biri, milyonlarca yıl önce bunu yapmak üzere evrimleşmişti. Ayrıca bir sergi salonu gibi esas amaçlarından daha uzun yaşayan organ ve işlevler barındırıyoruz.

Örneğin apandisi ele alalım. Eskiden bitki yönünden baskın bir beslenme şeklinde önem taşıyan bu organ, beslenme değişiklikleri sebebiyle artık gerekli olmadığını düşünen (fakat yanılan) evrim bilimci Charles Darwin tarafından azledilmişti. Yirmilik dişler eski insanların çiğ kökler ve sert etleri kemirmesine yardımcı olmuştu ancak besinlerimiz artık daha fazla işlendiği için bugün pahalı bir diş komplikasyonundan fazlası değiller.

Populer Science Türkçe’nin de aktardığı gibi önceden sıcaklık ve yırtıcılara karşı koruma amacıyla vücut kıllarını kabartmanın kullanışlı bir yolu olan kıl dikelmesi bile artık kısa süreli estetik bir dram anından fazlası olarak görülmüyor.

Peki bu vücut parça ve işlevleri neden hala çoğumuzda var?

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinin Fonksiyonel Anatomi ve Evrim Merkezi direktörü Matthew Ravosa, sebebinin bize herhangi bir zarar vermemeleri olabileceğini söylüyor. Bir avantaj sunmayabilseler bile dezavantajın olmayışı, genelde popülasyondaki özellikleri ortadan kaldıran doğal seçilim baskılarını azaltıyor.

Bu özelliklerin bazıları ise çevre, davranış veya seçilim baskılarındaki evrimsel değişimler sebebiyle kalmış ya da amacı değişmiş. “Apandis bunun güzel bir örneği” diyor Ravosa.

Önceden işlevini kaybettiği düşünülen apandis, bağışıklık sisteminin patojenlerle savaşmasına yardım ederek bağırsak sağlığında önemli bir rol oynuyor olabilir. Yüksek bir yoğunlukta bağışıklık dokusu içeriyor ve bir hastalık ya da antibiyotik kullanımından sonra bağırsak mikrobiyomuna yeniden yerleşen faydalı bakterileri barındırıyor. Bu durumun anlaşılması, apandisin gereksiz bir organ olduğuna yönelik uzun zamandır süregelen bir inanışa meydan okumuştu.

Stanford Üniversitesindeki Snyder Laboratuvarı’nın başındaki isim Michael Snyder, “İhtiyaç fazlalığı bazen belli koşullar altında kendini gösterir; bazı şeyler aslında lüzumsuz değildir” diyor. “Apandise geri dönersek, bir yararının olduğu öne sürülüyor.”

Neyin gerçekten gereksiz olduğu ve vücudun hangi parçalarının farklı bir şekilde de olsa hala işlev gösterdiği çok iyi anlaşılmış değil. Yine de insanların, amaçsız olduğu anlaşılan bazı vücut parçalarıyla doğduğunu görmeye başlıyoruz. Yapılan çalışmalar, popülasyonun yüzde 35 kadarının artık yirmilik dişleri olmadan doğduğunu gösteriyor. (Şanslılar!) Kolun ön tarafında yer alan, bazı kişilerde bulunan ve diğerlerinde olmayan palmaris longus kirişi, bir zamanlar tırmanma ve tutma faaliyetlerine yardımcı olsa da artık alakasız bir işlevi var. Araştırmalar, popülasyonun ufak bir yüzdesinin bu kiriş olmadan doğduğunu gösteriyor; üstelik bu kasın olmaması, kavrama kuvvetini önemli şekilde etkilemiyor.

Evrim devam ettiğinden; beslenme şekillerimiz, tıbbi müdahaleler ve teknolojik ilerleme sebebiyle daha fazla parça atmanın eşiğinde olabilir miyiz?

Geleceğe dönük bilimsel sorularda sık sık olduğu gibi cevap, gerçekte kimsenin bilmediği yönünde.

Ravosa şöyle açıklıyor:

“Geleceğin bizim için ne taşıdığı hakkında herhangi bir fikrimiz olduğunu gösteren hiçbir şey yok çünkü teknolojinin hızı değişiyor ve bu durum evrimi çok büyük bir şekilde etkiliyor olabilir. Ayrıca tahmin etmek düşündüğümüzden çok daha zor.”

“İşlevini yitiren organlarla ilgili bir şey öğrenirken çoğunlukla geçmişe bakıyoruz” diye ekliyor bilim insanı. “Bekleyip görmek zorundayız çünkü geleceği tahmin edemiyoruz.”

Related Posts

Musk’ın yapay zekası Grok, aşırı sağcı yanıtlarıyla gündemde

Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zekâ aracı Grok, son güncellemelerin ardından verdiği tartışmalı yanıtlarla yeniden gündeme geldi. Grok’un antisemitik söylemleri ve aşırı sağcı ifadeleri hem kullanıcılar hem de uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

Elon Musk’a Tesla’dan bir darbe daha!

Avrupa’daki pazarı gittikçe düşen Tesla’nın iki ülkede daha satışları çakıldı.

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.