Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Altın fiyatları geriliyor: Gram ve çeyrek altında son durum

Altın fiyatları, Fed’in faiz indirimi beklentileri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşı açıklamaları nedeniyle gerileme eğiliminde. Tarım dışı istihdam verilerinin güçlü gelmesiyle birlikte altında baskı yarattı.

30 büyükşehirde yayıncılık altyapısı güçlenecek! Anten ormanları tarih olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirecek yeni kule projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Mobilya devi satıldı: Bir devir kapandı

Zeren Group Holding, Türkiye’nin köklü mobilya markalarından Alfemo’yu bünyesine katarak, mobilya sektörüne güçlü bir adım attı. 1997 yılından bu yana çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren holding, bu satın almayla birlikte büyüme stratejisinde yeni …

Borsa ve tahvile yabancı akını: 663 milyon dolarlık alım yaptılar

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 27 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 247,7 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

Haziranda zam şampiyonu ulaşım, en çok patates ucuzladı

TÜİK verilerine göre haziranda şehirlerarası ulaşım ücretleri yüzde 23,57 ile en çok zamlanan kalem oldu. En fazla ucuzlayan ürün ise yüzde 14,52 düşüşle patates oldu.