AB Dışişleri Bakanları, Suriye’ye Yönelik Yaptırımları Görüşmek İçin Brüksel’de Toplandı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de AB ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanlarını bir araya getiren toplantı öncesinde medya mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Dışişleri bakanlarının Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunu ele alacağını belirten Borrell, “Umarım bugün ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşabiliriz.” şeklinde konuştu.
Borrell, zirve öncesinde AB üyeleri arasında bu konuda yoğun tartışmaların yaşandığını vurgulayarak, “Hükümetin doğru yolda olup olmadığı konusunda endişeler var ancak seçeneklerimiz kısıtlı. Ya Suriye’ye istikrar getirme şansı tanıyacağız ya da Afganistan’daki gibi bir durumla karşı karşıya kalacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin Suriye’ye ilişkin yaptırımların kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu belirten Borrell, AB’nin bu konuda liderlik rolünü sürdürdüğünü vurguladı.
AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de uygulanmaya başladı.
Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlamalar getirildi. Beşşar Esed’den bakanlara kadar rejimin önemli isimleri yaptırım listesine alındı.
Ayrıca AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uygulayarak, rejimin finansal ağının merkezinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu kapsamda ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlar için kullanılan malların ve bazı iletişim ekipmanlarının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belirli projelerin finansmanına da engel teşkil etti.
AB, 24 Şubat’ta Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörlere yönelik yaptırımlarını “askıya almayı” kabul ettiğini duyurdu.
AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılması kararının geri alınabileceğini ve ülkedeki durumun yakından takip edildiğini belirtiyor.