Adana Kebabının Yanında Tüketilen Şalgam Suyu Artık Toz Halinde

ADANA kebabının yanında sıkça tüketilen kentin simge içeceği şalgamın, akademisyenler tarafından toz hali geliştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibinin dondurarak kurutma yöntemiyle elde ettiği toz şalgam ile içeceğin hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrü uzatıldı. Başka kentlere giderken rahatlıkla taşıma kolaylığı da getiren bu ürün, fiziksel, kimyasal ve duyusal bakımdan fermente şalgam suyundan herhangi bir farkı olmadığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenerek, tescillendi.

Adanalıların kebap ve simidin yanında sıkça tükettiği simge içeceklerden şalgam suyu toz formuna getirildi. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, Araştırma Görevlisi Dr. Bilal Ağırman ve Dr. Cennet Pelin Boyacı, laktik asit fermantasyonuyla üretilen şalgam suyuna dondurarak kurutma yöntemi uygulayarak düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında toz halini elde etti. Bu yöntemle üretilen şalgam tozunun herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, “Adana’da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk” dedi.

NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

Bu ürünün avantajlarını anlatan Prof. Dr. Erten, “En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Haber: Gülşah ÖZGEN-Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

Related Posts

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu satılıyor

İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu satılıyor

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Genelgeye karşın bir yılda kamudaki toplam 120 bin araçtan sadece 135’i satılabildi: ‘Binde biri’ gitti

İktidarın kamuda araç tasarrufu vaadi sözde kaldı. Bir yılda planlanan bin 79 araçtan 298’i satışa çıkarılabildi. Bunlardan da sadece 135’i satıldı. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, kamudaki toplam 120 bin araçtan sadece 135’inin satıldığına dikkat çekerek, “Kamuda gerçekten bir tasarruf hedefleniyorsa önce lüks makam araçlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. 135 araç satıldı diye kamuoyuna ‘tasarruf yapıyoruz’ denemez. Bu açıkça bir kandırmacadır, göz boyamadır” dedi.

Borsada sert düşüş: BIST 100 neden geriledi? (27 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 azalışla 9.244,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 27,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,54, holding …

Motorine zam geliyor!

Motorine zam geliyor!