Bankadan kredi çekenler dikkat: Sigorta parasını nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi Kullananlar için Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç, taşıt, konut kredileri sağlarken, kendilerini güvence altına almak adına hayat sigortası talep edebilir. Peki, kredi çeken kişiler sigorta yaptırmak zorunda mı? Ödenen sigorta bedelini geri almak mümkün mü? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuya açıklık getiriyor.

Eğer vatandaşlar ihtiyaç kredisi gibi bir kredi kullanmak istediklerinde bankalara başvurduklarında, bankaların sözleşme kapsamında ‘hayat sigortası’ talep etme hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, hayat sigortasını sonradan geri almak mümkün olabilir. Ancak çoğu kişi, bu durumun farkında değildir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kanunen, herhangi bir kredi kullanımında hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankalar, alacaklarını güvence altına almak adına sigorta yaptırılmasını şart koşmaktadır. Yani hayat sigortası yaptırmayan müşterilere kredi verilmemektedir.”

Bankalar için en önemli husus, kredi ödemelerinin yapıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, ölüm durumunda kredinin geri ödenmesi için hayat sigortasının zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunması durumunda, ölümü halinde kalan taksitler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Hayat sigortası olmadığı durumlarda ise kalan kredi borçları, reddi miras yapmayan mirasçılardan tahsil edilmektedir.

Sigortasız Kredi Kullanmak Yüksek Faizlere mi Neden Olur?

Eğer hayat sigortası yaptırmazsanız, bu durumda risk primiyle orantılı olarak daha yüksek faiz oranları veya masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bankalar, müşterilerine her iki durum için de farklı seçenekler sunmaktadır. Kredi kullanırken hangi seçeneği tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sigorta Ücreti Geri Alınabilir mi?

Aslında bunu sadece hayat sigortasıyla sınırlı tutmamak gerekir. Tüm sigorta türlerinde, sigortadan vazgeçtiğinizde kalan dönemlere ilişkin ödediğiniz sigorta primlerini geri alabilirsiniz.

Örneğin, araç sigortası yaptırdığınızda, poliçeyi iptal ettiğinizde kalan aylara ait sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Aynı durum, hayat sigortaları için de geçerlidir. Erken kapatma yaparak kredinizi kapattığınızda, geri kalan aylar için fazladan ödediğiniz hayat sigortası primlerini geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurmadığınız takdirde, ilgili tutarları otomatik olarak geri alamazsınız.

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Sizden fazla tahsil edilen hayat sigortası primlerini geri almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ve başvuru işlemi sayesinde, kredi kullanımından yıllar sonra bile geriye dönük ödeme alabilirsiniz.

Related Posts

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Bakan Göktaş duyurdu! Aylık ödemeler artırıldı

Sosyal hizmet ve yardımların erişilebilirliğini ve etkinliğini artırmak için çalıştıklarını vurgulayan Göktaş, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hiçbir vatandaşı geride bırakmama hedefiyle hareket ettiklerini bildirdi. Değişen ihtiyaçlara cevap …

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.