Borsada ilk çeyrek bilanço şoku: Şirketlerin yarısı zarar etti!

Borsa İstanbul Şirketlerinin 2025 Yılı İlk Çeyrek Bilançoları Hayal Kırıklığı Yarattı

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2025 yılı ilk çeyrek bilançoları, beklentilerin altında kaldı ve enflasyon muhasebesinin etkisiyle pek çok sektör ilk çeyreği zararla kapattı.

Borsa Günü Yatay Seyirle Başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yeni güne 9.700,27 puandan başladı. Açılışta endeks önceki kapanışa göre sınırlı artış kaydetti. Bankacılık ve holding endekslerinde düşüş yaşanırken, en çok kazandıran sektör gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu. Teknik açıdan 9.800 ve 9.900 puan seviyeleri direnç, 9.600 ve 9.500 puan seviyeleri ise destek olarak öne çıkıyor.

İlk Çeyrek Bilançoları Hayal Kırıklığı Yarattı

2025 yılı ilk çeyrek bilançolarına göre, Borsa İstanbul’da işlem gören 532 şirketten 265’i zarar açıkladı. Bankalar hariç tutulduğunda, 521 şirketten yine 265’i zararda. Bu durum, şirketlerin yarısından fazlasının yılın ilk üç ayında kârlılık sağlayamadığını gösteriyor.

Sektörel Bazda Zarar Geniş Tabana Yayıldı

Zarar açıklayan şirketler arasında Vestel Elektronik öne çıkarken, enerji, beyaz eşya ve demir-çelik sektörlerinde de kayıplar dikkat çekti. Uzmanlara göre, iç talepteki zayıflama, ihracat pazarlarındaki sert rekabet, maliyet artışları ve TL’nin reel olarak değer kazanması şirket bilançolarını olumsuz etkiledi.

Geçen Yıla Göre Sert Gerileme

Geçen yılın aynı döneminde kâr açıklayan 100 şirket bu yıl zarara geçti. 78 şirketin zararı arttı. Buna karşın geçen yıl zarar edip bu yıl kâra geçen 48 şirket de dikkat çekti. Genel tabloda, toplam satış gelirlerinde, faaliyet ve net kârlarda düşüş yaşanırken, bankalar da dahil edildiğinde dahi toplam net kâr geçen yıla göre yüzde 33 geriledi. Enflasyon muhasebesinin etkisiyle reel kârlarda daha belirgin bir düşüş gözlemlendi.

Related Posts

Hatice Ebrar Akbulut: İnanılmaz saldırı altındayız

Son zamanlarda insanın anlam arayışı ve mevcut sosyal medya düzeninden kaçışın yollarına dair denemeleri çok fazla görmeye başladım. Ya da dijital çağın sosyolojisi ilgi alanım olduğu için dikkatimi çekiyor olabilir. ‘Bir Başka Mesele’ programında içinde bulunduğumuz sanal düzeni anlamlandırmaya çalıştığımız konukların ortak görüşü de böyle. Çok değil 30 yıl öncesinde büyük bir özlem var. Bunun adı da sahicilik. Gerçeği arama ve hissetme hasreti de diyebiliriz. Yeni Şafak’ın Düşünce Günlüğü sayfasında

Trump tarifeleri turizmi yerle bir etti: Rezervasyonların yarısı iptal edildi

Çin merkezli Xinhua’nın haberinde, Zadar’da özel bir otelin ortaklarından Miljenko Mazut, Mayıs ve Haziran ayı için beklenen Amerikalı turist gruplarının yüzde 50’sinin rezervasyonlarını iptal ettiğini belirtti. “Bu bizim için sezonluk en az 50 bin …

Piyasalarda haftalık değişim: Borsa yükseldi, altın düştü

Bu hafta son işlem gününün kapanışıyla Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 2,96 değer kazanırken, döviz kurları sınırlı değişim gösterdi, altın fiyatları ise düşüş kaydetti.

İBB Başkanvekili Aslan: Yüksek maliyetler üretimi zorluyor!

İBB Başkanvekili Aslan: Yüksek maliyetler üretimi zorluyor!

Haftalardır suspustu: Mehmet Şimşek rezervler yükselince konuştu

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 9 Mayıs haftasından bir önceki haftaya göre 5 milyar 811 milyon dolar artışla 144 milyar 343 milyon dolara çıktığını açıkladı. Açıklanan …

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi.