Boy kısalığı tedavi edilebilir mi? Uzmanı yanıtladı

Çocuklarda Boy Kısalığı ve Doğru Tanı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, çocuklarda kısa boyu doğru tanımlamak için boy ölçümünün doğru yapıldığının önemine dikkat çekti.

Çıplak ayakla uygun pozisyonda ölçüm yapılmasını vurgulayan Karagüzel, büyüme çağındaki çocukların boyunun yaşa, cinsiyete ve etnik kökene göre farklılık gösterebileceğini belirtti.

Karagüzel, kısa boylu çocuklara erken müdahale edebilmek için yaş ve cinsiyete göre hazırlanmış büyüme eğrilerinin kullanılmasının gerekliliğine değindi.

Boyu kısa olan bazı çocukların normal boyda olduğu durumların da bulunduğunu belirten Karagüzel, düzenli büyüme kontrolü yapılması gerektiğini vurguladı.

“Sağlıklı Beslenme, Uyku Düzeni ve Egzersiz Önemli”

Büyümenin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersizin büyük önem taşıdığını ifade eden Karagüzel, genetik faktörlerin yanı sıra stresin de büyümeyi etkileyebileceğini belirtti.

Karagüzel, boy kısalığının bazen kronik hastalıkların bir belirtisi olabileceğine işaret ederek, bu durumda sistemik muayenelerin yapılması gerektiğini aktardı.

Çocuklarda boy kısalığıyla ilişkili olabilecek çeşitli hastalıklara da değinen Karagüzel, bu durumun tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Güneşe dikkat: Alerji vakalarında artış başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjisine bağlı şikayetlerde belirgin artış yaşanıyor. Uzmanlar; özellikle güneşe maruz kalan yüz, kol, bacak ve ellerde görülen kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, güneşten korunmanın ihmal edilmemesi konusunda uyarıyor.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin