Fitch, Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun “BB-“, not görünümünün ise “durağan” olarak teyit edildiği bildirildi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), geçen yıl aralık ayından bu yana art arda iki kez 250 baz puanlık faiz indirimi yaparak parasal gevşeme döngüsüne başladığı ve politika faizini yüzde 45’e düşürdüğü anımsatılarak, 2025 sonuna kadar politika faizinin yüzde 28’e düşürülmesinin beklendiği aktarıldı.

BU YIL YÜZDE 32,8’E İNMESİ ÖNGÖRÜLDÜ

Fitch’in açıklamasında, ortalama yıllık enflasyonun 2024’teki yüzde 60,2 seviyesinden belirgin bir düşüşle bu yıl yüzde 32,8’e inmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Uluslararası rezervlerin geçen yıl 14 milyar dolar artarak 155 milyar dolara çıktığı ve kompozisyonun önemli ölçüde iyileştiğine işaret edilen açıklamada, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açıklar ve sermaye girişlerinin dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyebileceği ifade edildi.

Açıklamada, ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 2,9’a yavaşladığının tahmin edildiği, sıkı para politikasının devam etmesi, önemli ölçüdeki mali konsolidasyon ve ılımlı asgari ücret artışı nedeniyle 2025’te de yüzde 2,6 seviyesinde kalmasının beklendiği aktarıldı. Avrupa Birliğinde öngörülen kademeli toparlanmanın net ihracatı destekleyeceği kaydedildi.

Fitch Ratings, en son geçen yıl eylül ayında, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, not görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife’ etkisi

Emtia fiyatları, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izledi.

Hava tehdidine Türk kalkanı: Lazer ışını devreye girecek, Türkiye’nin süper gücü düşman füzelerini etkisiz bırakacak

ASELSAN YILDIRIM 100, gerçekleştirilen başarılı testlerin ardından savunma teknolojilerinde Türkiye’yi ileri bir seviyeye taşıyor. Özellikle helikopterler için geliştirilen sistem, ısı güdümlü füzelere karşı etkili bir savunma sunuyor. Geçtiğimiz …

Mısır ile Çin’den dolara darbe!

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Trump 7 ülkeye daha mektup gönderdi: Tarife oranları açıklandı

ABD Başkanı Trump 7 ülkeye daha mektup gönderdi: Tarife oranları açıklandı

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi ve inşaat maliyetleri belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi üretimi ve inşaat maliyetlerinde hareketlilik sürüyor. Ekonomideki gelişmeler sektörleri farklı yönlerden etkiliyor. Uzmanlar, bu dinamiklerin üretim ve yatırım kararlarını şekillendirdiğini belirtiyor.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.