Gelir farkı dikkat çekti: Ev sahipliği azaldı

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 verilerine göre, Türkiye’de ev sahipliği oranının azaldığı ortaya çıktı.

Konut fiyatlarında özellikle 2021 yılından sonra hız kazanan yükseliş, enflasyonun alım gücünü azaltmasıyla birlikte vatandaşların ev sahibi olma hayallerini zorlaştırmıştı. Ekonomim dergisinin haberine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı her geçen yıl gerileme eğiliminde.

Gelir seviyelerine göre incelendiğinde, orta gelirin yüzde 60’ına göre medyan gelirin altında kalan vatandaşların ev sahibi olma oranının daha hızlı düştüğü göze çarpıyor.

Son 10 yılda toplam ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, medyan gelirin yüzde 60’ının altında olan kesimde bu düşüş daha belirgin bir şekilde yaşanıyor.

Orta sınıf olarak adlandırılan gelir seviyesindeki vatandaşlarda ev sahipliği oranı yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e düşerken, geliri yüksek olan kesimde bu oran yüzde 65,4’ten yüzde 61,4’e geriliyor.

TÜİK verilerine göre, kurumsal olmayan nüfus son 10 yılda yüzde 2 artarken, ev sahibi sayısı nüfus artış hızının gerisinde kalarak oransal olarak azalıyor. Dar gelirli kesimde ev sahibi sayısında azalma yaşanırken, orta sınıf ve varlıklı kesimde ise artış gözleniyor.

Kiracı Sayısında Artış Gözleniyor

Türkiye genelinde kiracı sayısı nüfus artış hızından daha hızlı bir şekilde artarken, dar gelirli kesimde bu artış daha belirgin. Özellikle son 3 ve 5 yılda orta ve yüksek gelirli kesimlerde kiracılık oranında düşüş yaşanırken, bu kesimler uygun fırsatlarla ev sahibi olmaya yöneliyor.

(ALINTI)

Related Posts

ABD Başkanı Trump 7 ülkeye daha mektup gönderdi: Tarife oranları açıklandı

ABD Başkanı Trump 7 ülkeye daha mektup gönderdi: Tarife oranları açıklandı

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi ve inşaat maliyetleri belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi üretimi ve inşaat maliyetlerinde hareketlilik sürüyor. Ekonomideki gelişmeler sektörleri farklı yönlerden etkiliyor. Uzmanlar, bu dinamiklerin üretim ve yatırım kararlarını şekillendirdiğini belirtiyor.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.