Marmara’da müsilaj artabilir

Marmara Denizi’nde müsilaj görülme sıklığı artabilir.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde 2007’de başlayıp 2008’de devam eden ve 2009’da bilimsel olarak sürdüğü halde görünen etkisinin az olduğu bir müsilaj sürecinin yaşandığını belirtti.

Söz konusu yıllardaki müsilajın 2021’deki masif kütle halinde görülen müsilaja en çok benzeyen oluşum olduğunu bildiren Gazioğlu, 2025’in, müsilaj bakımından yoğun bir yıl olacağına dair çok fazla verileri olduğunu ifade etti.

Gazioğlu, “Özellikle Güney Marmara’da bunu bekliyorduk ama tüm Marmara’ya yayılması, Kuzey Marmara’ya gelmesi biraz şaşırtıcı oldu. Bu, belli frekanslarla bunun sık yaşanabileceğini gösteriyor. Umarız ve dileriz ki bir önceki 2021 hadisesi gibi bu bir yıllık bir süreç olsun ve yapı çok fazla kendisini geliştiremeden bitsin.” dedi.

“DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKEN UNSURLAR VAR”

Müsilajın görülme sıklığının artabileceği tespitini paylaşan Gazioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlar devam ettiği sürece biz bunu sıklıkla göreceğimizi düşünüyoruz. Bu sene belki çok kısa bir süreç içinde hayatımıza girecek, çıkacak ama seneye bunu yaşamamamız için ortamda değiştirmemiz gereken unsurlar var.

Bunlar nedir? İklim değişikliği, atmosferdeki ısınma, deniz suyunun soğuyamaması, denizlerdeki durgunluk çok kolay değiştirilemeyecek olaylar ama denize giren atık miktarını azaltabiliriz. Durağan koy, körfezlerde tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

“FRENE BASTIK AMA ARABA HALA GİDİYOR”

Marmara Denizi’nde 2021’deki müsilaj oluşumunun evre evre meydana geldiğini, genç ve yaşlı müsilaj yapılarının birlikte deniz yüzeyinde görülebildiğini aktaran Gazioğlu, bu yıl ise genç ve çok fazla kalıcı olmadan sistemden yok olan bir müsilajla karşı karşıya olunduğu bilgisini verdi.

Gazioğlu, “Sonuçta müsilaj hadisesi yaşanıyor, dipte çok yoğun olarak yaşanıyor ama görseli yüzeye verince zaten herkes alarma geçiyor. Oysa yaklaşık 2-3 aydır özellikle Marmara’nın güneyinde, dipte çok yoğun müsilaj olduğunu biliyoruz. Bir önceki (2007-2009 arasındaki) hadiseden 2021’e kadar geçen süreden daha kısa bir zamanda yeni bir müsilaj hadisesi ile karşılaştık. Demek ki arabanın frenine bastık ama araba hala gidiyor yani frene daha sert basmamız gereken hususlar var sistemde.” diye konuştu.

Related Posts

Dalai Lama’nın halef açıklaması Çin ile Tibet gerilimini arttırdı

Sürgündeki Tibet ruhani lideri Dalai Lama, kendisinin ölümünün ardından makamın bir halefle devam edeceğini doğrulayarak, 600 yıllık bu kurumun geleceği hakkındaki spekülasyonlara son noktayı koydu. 2025 Temmuz’unun 2’sinde Dharamşala’da düzenlenen …

Filistin’den ABD’ye İsrail’in kutsal mekanlara yönelik ihlallerini durdurma çağrısı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne , ABD yönetimine, İsrail’in Filistin topraklarına yönelik saldırıları ile Müslümanların ve Hristiyanların kutsal mekanlarına yönelik ihlallerini durdurmayı amaçlayan uluslararası çabalara yanıt vermeye zorlaması çağrısı yaptı. Ebu Rudeyne, uluslararası meşruiyet kararlarına uyulmasının altını çizerek, bunun bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının tek yolu olduğuna vurgu yaptı.

Güney Kore’de siyasi kriz derinleşiyor: Büyükelçilere istifa baskısı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından atanan bazı büyükelçilere, “geleneksel uygulamanın bir parçası olarak” istifa etmelerine yönelik çağrı yapıldığı öne sürüldü.

Gazze’nin hastaneleri ‘birkaç saat içinde toplu mezarlığa dönüşebilir’

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de hastaneler elektrik kriziyle karşı karşıya kaldı. Hastaların tedavisi için “bir an bile kapatılmaması gereken” sistemler, jeneratörlere yakıt tedariki sağlanamazsa kapanacak. Gazze’deki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, krizin ciddiyetine dikkat çekerek “hastanelerin mezarlıklara dönüşebileceği” uyarısını yaptı.

Erbaş ve eşi hacca giderken ütücülerini de götürdü

90 bin camide kamu malı, israf ve şatafat hutbesi veren Diyanet, kendi söylemiyle ters düştü. Ütücüler, Arafat’taki başkan çadırı ve Seher Erbaş’ın olduğu bölümde ütü yaptı.

Sucuk diye tavuk, kebap diye sakatat yedirmişler! Bakanlık markaları bugün ifşa etti

Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmaların listesini yayımladı. Liste, özellikle sucuk, köfte ve kebap gibi halkın en çok tükettiği et ürünlerinde yapılan ciddi hileleri gün yüzüne çıkardı.