Siirt’te Marangozluk Tehlikede

Siirt Marangoz Ustaları Çırak Bulamıyor

Siirt’te marangoz ustaları, ata mesleklerini devam ettirecek yeni çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Siirt’te geçmişte 20’den fazla esnafın faaliyet gösterdiği tarihi Marangozlar Çarşısı’nda şu anda sadece 5 kişi mesleği sürdürüyor. Ustalar, dede veya babalarından devraldıkları mesleği aktaracak çırak bulamamanın üzüntüsünü dile getiriyorlar.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Cemal Koyuncu, yaptığı açıklamada, geçmişte 450 üyeye sahip marangozlar odaının şu anda sadece 5 esnafı kaldığını belirtti.

Çırakların yetişmemesinin sebebinin iş bulunamamasından kaynaklandığını ifade eden Koyuncu, “Marangozlar Odası büyük bir teşkilat halindeydi ancak şu anda işçi bulmakta zorlanıyorlar. Eskiden her çalışana 6-7 işçi düşerken, şimdi durum farklı. Gelir azalınca işçi bulmak da zorlaştı.” dedi.

Marangozlar Çarşısı’ndaki usta İlhan Marangoz (55) da ailesinden devraldığı mesleği üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü belirtti. Babasından aldığı mesleği 45 yıldır sürdüren Marangoz, ahşap işlerinden geçimini sağladığını söyledi.

İlerleyen zamanlarda ata mesleğini devam ettirmeyi istediğini belirten Marangoz, mesleğin ilerleyen nesillere aktarılamamasının üzücü olduğunu vurguladı.

Marangoz ustası Fatih Yeşilkök (54) ise babasıyla beraber uzun yıllardır mesleği sürdürdüğünü ancak son yıllarda çırak yetiştirmenin zorlaştığını söyledi. İş olmaması sebebiyle çırak yetiştiremediğini ifade eden Yeşilkök, mesleği sevdiğini ve devam ettirmeyi planladığını belirtti.

Related Posts

100 yıllık dev ayakkabı markası darboğazda: Konkordato ilan etti

Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üretim markası Urgan bazı şirketleri için konkordato ilan etti.

İsrail-İran gerilimi piyasaları vurdu: Küresel piyasalar diken üstünde! (13 Haziran 2025)

ABD’nin en önemli ticaret ortağı Çin ile kalıcı bir anlaşma sürecine girmesi ve diğer ülkelerle uzlaşma sağlanacağına yönelik artan beklentiler pay piyasalarını desteklerken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısı sonrasında yatırımcılar jeopolitik …

Bakan Yumaklı: Denetimlerde limit üstü kalıntı tespit edilen gıda ürünleri imha ediliyor

Tarım ve Gıdada Ulusal Vizyon ve Stratejiler özel oturumunda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Biz, bu ülkenin insanlarının sağlıklı gıdaya erişiminden sorumluyuz. Geri dönen ihraç ürünlerinin oranı binde bir, maksimum binde iki. Bunların hepsi pestisit kaynaklı değil. Önemli bir kısmı ürünlerin doğasından kaynaklanıyor. Ben tekrar altını çizmek istiyorum. Bizlerin denetimlerinde tespit ettiğimiz ürünlerde, eğer belirlenen oranların üzerinde bir kalıntı tespit edilirse, o ürünler imha ediliyor” dedi.

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor: Ne olacak? (12 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 125,6 puan ve yüzde 1,3 azalışla 9.560,45 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 44,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,26, holding …

Limonun suyu çıktı: Tanesi 27 lira

Türkiye’de etkili olan don felaketi tezgahtaki ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 liraya yükseldi. Vatandaş yükselen fiyatlara dikkat çekerek, “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım, ne yapayım” dedi.

Elektrikli otomobil satışları mayısta yüzde 28,2 arttı

Çin’de “Yeni Enerji Aracı” (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 yükseliş gösterdi. YÜZDE 28,2’YE YÜKSELDİ Çin Binek Otomobil …