Uykusuzluk kâbusu bitti: Bu basit yöntemle uykuya dalabilirsiniz!

Egzersizin Uyku Kalitesi Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, daha sağlıklı bir uyku için birçok farklı yöntem mevcut. Bazı alışkanlıklar arasında akşamları sıcak duş almak, uyumadan önce elektronik cihazları kullanmamak yer alıyor. Ancak yapılan araştırmalar, tüm bu öneriler arasında egzersizin önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan detaylı bir araştırma, düzenli egzersizin uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Hem kısa süreli hem de sürekli egzersizlerin, daha hızlı uykuya dalmanıza, gece boyunca daha az uyanmanıza ve sabahları daha dinç bir şekilde uyanmanıza yardımcı olduğu belirtildi.

Özellikle aerobik egzersizler, yani yürüyüş, koşu, bisiklet veya yüzme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran aktiviteler, uyku kalitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

EGZERSİZİN UYKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Peki, egzersiz tam olarak nasıl daha iyi bir uykuya yardımcı oluyor? Uzmanlara göre egzersizin melatonin hormonunun salgılanmasını artırdığı düşünülüyor. Melatonin, vücudun doğal uyku düzenleyicisi olarak bilinir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Ayrıca, egzersiz vücut sıcaklığını artırır ve egzersiz sonrasında vücut rahatlar. Bu sıcaklık değişiminin uykuya geçişi kolaylaştırdığı düşünülmektedir.

Bunun yanı sıra, düzenli egzersizin depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Ruh halini iyileştiren egzersiz, uyku kalitesini dolaylı yoldan da olumlu etkileyebilir.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden Egzersiz, Beslenme ve Sağlık bölümünden öğretim üyesi Emma Sweeney’a göre, günlük olarak sadece 30-60 dakika egzersiz yapmanın bile uykuya dalma süresini kısaltabileceğini ve daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabileceğini vurguluyor. Sweeney, düzenli egzersizin bu etkileri artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.