Yapay zeka kullanımı eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatıyor

Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından yapılan bir araştırma hızla benimsenen Üretken Yapay Zeka (genAI) araçlarının yaygın kullanımının eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabileceğini ortaya koydu.

ABD merkezli Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından, haftada en az bir kez ChatGPT veya Copilot gibi genAI araçları kullanan çalışanlar arasında yapılan bir anket ve analizin sonuçlarına ilişkin makale ilgi çekti.

Çalışmaya göre genAI araçlarının kullanımı teknolojinin verimliliği artırırken, aynı zamanda eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabiliyor ve aşırı bağımlılığa yol açabiliyor.

Konuya ilişkin makalede “Yapay zeka otomasyonun ana ironisi; istisna işlemleri insan kullanıcıya bırakarak, rutin görevleri mekanize etmek, böylece kullanıcıyı yargılarını uygulama ve bilişsel kaslarını güçlendirme fırsatlarından mahrum bırakmak ve istisnalar ortaya çıktığında onları zayıflamış ve hazırlıksız bırakmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmada genAI araçlarını kullanırken çalışanların ne zaman ve nasıl eleştirel düşündüklerini anlamak ve bu araçların kullanımıyla birlikte eleştirel düşünme çabalarının değişip değişmediğini incelemek odak noktası oldu.

Çalışma sonucunda, çalışanların eleştirel düşünmeyi çoğunlukla, yapay zekanın verdiği bilgiler üzerinde inceleme yapmak ve yapay zeka tarafından üretilen içeriği doğrulamak amacıyla devreye aldığı anlaşıldı.

Yapay zekanın doğru kullanımı nasıl olmalı?

Çalışmada yapay zekanın verimli kullanımı için bazı sınırlamaların da altı çiziliyor. Bunlar arasında akıl yürütme modellerini kullanmanın yapay zeka süreçlerini daha şeffaf hale getirmesi nedeniyle kullanıcıların daha iyi gözden geçirme, sorgulama ve çalışmada yapay zekanın en iyi şekilde düşünce ortağı olarak çalıştığı, insanların yaptığı işte tamamlayıcı olarak kullanılmasının verimliliği artırmakla kalmayıp daha daha güçlü sonuçlar elde edilmesinin yolunu açabileceği ifade ediliyor. (ANKA)

 

Related Posts

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

Elon Musk’a Tesla’dan bir darbe daha!

Avrupa’daki pazarı gittikçe düşen Tesla’nın iki ülkede daha satışları çakıldı.

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.

Apple, iPhone 17 Pro ile logosunun yerini değiştirebilir

Yeni ortaya çıkan bazı sızıntılarda iPhone 17 Pro modelinde Apple logosunun yerinin değişeceği söylendi.

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.