Yatmadan en az 2-3 saat önce yapılmalı! Daha derin ve onarıcı bir uyku sağlıyor

Egzersizin Uykuya Etkisi: Daha Derin ve Daha Rahat Bir Uyku İçin Düzenli Egzersiz Öneriliyor



Uyku Verimliliğini Artırıyor

Düzenli egzersiz, uykuya daha hızlı dalmanıza ve daha derin, daha onarıcı bir uykunun keyfini çıkarmanıza yardımcı olur. Günün erken saatlerinde egzersiz yapmak, toplam uyku süresinin uzamasına katkıda bulunur. Egzersiz uyku verimliliğini arttıracağı için bu da yatakta geçirdiğiniz zamanın daha yüksek bir yüzdesini dönüp durmak yerine gerçekten uyuyarak geçirmek anlamına gelir. Özellikle öğleden sonra geç saatlerde veya akşamın erken saatlerinde düzenli fiziksel aktivite yapmak, uykunun en onarıcı aşaması olan yavaş dalga uykusu (SWS) da dahil olmak üzere daha derin uyku aşamalarına sebep olur.



Stres Giderici Özelliği Var

Egzersiz bilinen bir stres gidericidir. Egzersiz yoluyla stres ve kaygının azaltılması, daha rahat uyku rutinlerine ve daha iyi uyku kalitesine yol açar. Günün erken saatlerinde egzersiz yapmak, sirkadiyen ritmin bir parçası olarak akşamları doğal olarak düşen vücut sıcaklığınızı düzenlemeye yardımcı olur. Sıcaklıktaki bu düşüş uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı kolaylaştırır. Düzenli egzersiz metabolik sağlığı iyileştirebilir ve bu da dolaylı olarak uyku kalitesini etkiler. Sağlıklı bir kiloyu korumak ve uyku apnesi gibi durumları yönetmek daha iyi bir uykuya yol açar.



Zamanlama Önemli

Egzersizin uyku kalitesi üzerinde olumlu etkileri olsa da, egzersiz zamanlamasının önemli olduğunu unutmamak gerekir. Yatma vaktine çok yakın egzersiz yapmak, özellikle de şiddetli veya yoğun egzersizler, bazı bireyler için uyku üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olur. Bunun nedeni, egzersizin çekirdek vücut ısısını yükseltmesi ve adrenalin ve diğer uyarıcı hormonların salınımını uyarması; bu da uykudan önce vücudun doğal gevşeme sürecine müdahale eder. Egzersize verilen bireysel tepkiler farklılık gösterir, bu nedenle vücudunuzun günün farklı saatlerinde egzersize nasıl tepki verdiğine dikkat etmek önemlidir. Akşam geç saatlerde yapılan egzersizlerin uykunuzu böldüğünü fark ederseniz, egzersiz rutininizi günün erken saatlerine kaydırmayı düşünün. Sonuç olarak, uyku ihtiyaçlarınız ve tercihlerinizle uyumlu tutarlı bir egzersiz programı oluşturmak, gelişmiş uyku kalitesinin faydalarından yararlanmanın anahtarıdır.

Related Posts

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.