Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Google’ın Yeni Güvenlik Önlemleri Kullanıcıları Koruyacak

Google, 13 Mayıs’ta yayınladığı blog yazısında detaylarıyla anlattığı yeni güvenlik önlemleriyle, özellikle sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılıklara karşı önlem alıyor. Bilgisayar korsanlığı becerileriyle değil, kullanıcıları kandırarak bilgi çalmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir koruma sağlanıyor.

Telefon Görüşmelerinde Güvenlik Sistemi Devrede

Vice haberine göre, Android 16 ile gelen önemli yeniliklerden biri, telefon görüşmeleri sırasında aktif hale gelen yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirilen kötü amaçlı bir uygulamaya “erişilebilirlik izni” verme – bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebilir.
  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakma.
  • Tarayıcı ya da mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk defa manuel olarak bir uygulama yükleme – bu tarz uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmez.

Bu özellik, dolandırıcıların sizi arayıp telefon görüşmesi sırasında manipülatif işlemler yapmaya çalıştığı durumlarda devreye girerek sizi potansiyel tuzaklardan koruyor.

Mesajlardaki Dolandırıcılıklar İçin Yapay Zekâ Destekli Güvenlik

Google, Android Mesajlar uygulamasına 4 Mart 2025’te eklediği yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” özelliğiyle, kargo teslimatı ve iş ilanıyla ilgili sahtekârlıkların yanı sıra çeşitli mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Otoyol veya diğer hizmetler için sahte fatura talepleri.
  • Kripto para dolandırıcılıkları.
  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar.
  • Hediye çeki ve sahte ödül mesajları.
  • Sahte teknik destek çağrıları.

Yapay Zekâ Gerçekten İşe Yarıyor

Google’ın bu adımı, yapay zekânın kullanıcı güvenliği gibi önemli bir alanda rol alması açısından büyük bir gelişme. Artık sadece e-postaları yazdırmak veya alışveriş açıklamaları oluşturmakla kalmayıp, dolandırıcıların kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı durumlarda da devreye girerek bizi koruması birçok kullanıcı için büyük bir güvence sağlayacaktır.

Related Posts

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …