Adana Kebabının Yanında Tüketilen Şalgam Suyu Artık Toz Halinde

ADANA kebabının yanında sıkça tüketilen kentin simge içeceği şalgamın, akademisyenler tarafından toz hali geliştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibinin dondurarak kurutma yöntemiyle elde ettiği toz şalgam ile içeceğin hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrü uzatıldı. Başka kentlere giderken rahatlıkla taşıma kolaylığı da getiren bu ürün, fiziksel, kimyasal ve duyusal bakımdan fermente şalgam suyundan herhangi bir farkı olmadığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenerek, tescillendi.

Adanalıların kebap ve simidin yanında sıkça tükettiği simge içeceklerden şalgam suyu toz formuna getirildi. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, Araştırma Görevlisi Dr. Bilal Ağırman ve Dr. Cennet Pelin Boyacı, laktik asit fermantasyonuyla üretilen şalgam suyuna dondurarak kurutma yöntemi uygulayarak düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında toz halini elde etti. Bu yöntemle üretilen şalgam tozunun herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, “Adana’da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk” dedi.

NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

Bu ürünün avantajlarını anlatan Prof. Dr. Erten, “En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Haber: Gülşah ÖZGEN-Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

Related Posts

Honda evcil hayvanlarınızı da düşünüyor: Artık arabadan inmek istemeyecekler!

Her evcil hayvan sahibinin bildiği gibi, kedinizi arabayla taşımak çoğu zaman gerçek bir kabusa dönüşür: Tırmalama, tıslama ve aralıksız miyavlama “paketin” sadece bir parçasıdır… Honda, bu soruna yenilikçi bir çözümle son vermeye karar verdi: Kedi …

Borsa haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı (23 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 119,17 puan azalırken, toplam işlem hacmi 87,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,97, holding endeksi yüzde 1,41 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,43 ile tekstil deri …

Yatırım bankası Morgan Stanley: TCMB’den ilk faiz indirimi haziranda gelebilir

Yatırım bankası Morgan Stanleş, Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisini hazirana çekebileceğini duyurdu.

Borsa haftanın son işlem gününe düşüşle başladı (23 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,81 değer kazanarak 9.475,21 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 14,04 puan ve yüzde 0,15 azalışla 9.461,18 puana indi. Bankacılık …

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Tapusu olmayan evlere tapu verilecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. Kuruluş Yıl Dönümü Programında açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir tapu düzenlemesine gidileceğini duyurdu. Bakan …

24 yıl sonra bir ilk: Merkezi yönetimin borç faizleri anaparayı geçti!

Merkezi yönetim borç stokunda faiz ödemeleri anapara geri ödemelerini geçti. Bu durum 24 yıl sonra ilk kez yaşandı. Önümüzdeki dönemde faiz ödemelerinin yüksek seyretmesi bekleniyor.